dilluns, 25 de febrer de 2013

Exercicis d'estil

Joan-Lluís Lluís publica un nou llibre, que no és ni una novel·la ni un recull de relats convencional, sinó un exercici d'estil a la manera de Raymond Queneau: l'escriptor francès es va fer conèixer al gran públic el 1947 amb 'Exercices de style' (Gallimard), en què es va proposar d'escriure la mateixa història de noranta-nou maneres diferents. Joan-Lluís Lluís pren el model i a 'Xocolata desfeta' (la Magrana) publica cent vint-i-tres versions diferents d'un mateix relat. El llibre és divertit, ple d'humor, de sàtira, d'ironia i de 'autoironia' explica ell a l'entrevista. Podeu llegir el relat base i tres textos triats per l'autor: 'Monovocalisme', 'Vampíric' i 'Recepta de cuina'.

Sinòpsi

Com cada primer dijous de mes, un jove va a prendre una xocolata desfeta al carrer de Petritxol. Una noia l'espera i, al crit de "Jo també sóc de Cassà de la Selva!", li clava un ganivet. Aquesta escena serveix Joan-Lluís Lluís per donar forma als seus Exercicis d'estil particulars. A la manera de Raymond Queneau, Lluís ha escrit la mateixa història de 123 maneres diferents. El resultat és una Xocolata desfeta que us servim en forma de llibre, un recital joiós de celebració

de la llengua catalana: dels seus diversos resgistres, de la literatura que li ha donat caràcter, de la bellesa que atresora i de la plasticitat infinita que s'hi manifesta en un joc de miralls. Recomanem sense embuts ni pudor la lectura de Xocolata desfeta (Exercicis d'espill) als amants dels jocs de paraules, als lletraferits i als parlants a peu d'obra que gaudeixen, custodien i conreen la nostra llengua. A tots vosaltres, bon profit!

ACTIVITAT:
- Per al taller d'escriptura de microrelats us proposem de fer-ne variants d'aquesta sinòpsi. 
- Buscar versions d'altres autors com aquesta en homenatge a l'ela geminada 

 

1 comentari:

  1. Us recomano també "A què no!", de l'Eduard Ribera, un molt bon homenatge a Queneau. Valen molt la pena, tant el llibre com l'autor.

    ResponElimina